Blog 21 april 2021 – Common sense

Je hebt vast wel eens gehad vroeger dat iemand tegen je zei: gebruik je gezonde verstand eens.

Daar dacht ik laatst aan. Er gebeurt veel in de wereld en ik heb regelmatig het gevoel dat we ons gezonde verstand niet gebruiken.

Hierbij wil ik de link leggen naar mijn eerdere blog: ben je nog op koers?

Tijdens je weg naar je eindbestemming kunnen er gebeurtenissen / problemen (uitdagingen?) op je pad komen die er voor zorgen dat je even van koers wijzigt. Dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn want misschien ontdek je hierdoor wel dat je eindbestemming toch ergens anders ligt. Dat mag. Het is helemaal niet erg om je dat te beseffen. Zo lang je maar voelt dat het klopt wat je doet en dat je nog in verbinding bent met jezelf. Of zoals Guido Weijers zegt: smaakt de wijn nog of is het limonade geworden omdat je er te veel water bij gedaan hebt.

Voor problemen zijn meerdere oplossingen te vinden. Als ik naar Rome wil, dan kan ik daar naar toe met het vliegtuig, met de boot, de trein, de bus, lopend of wat ik maar wil. Er is niet 1 weg. Als ik er maar kom op mijn manier.

En ervaar ik onderweg hindernissen dan kan ik die ook weer op verschillende manieren oplossen. Ik laat me in ieder geval niet van de wijs brengen want ik weet waar ik naar toe ga. Lukt het me dan om sterk te blijven en in mezelf te blijven geloven dat dit de manier is voor mij. Kan ik omdenken en de andere manier vinden als de voor de hand liggende manier in eens niet meer beschikbaar is?

Ja en daarbij ben ik beschikbaar voor de manieren die me getoond worden. Want soms komen die uit een hele andere hoek dan ik dacht. Als je open staat voor wat er is, zie je veel meer dan tussen twee oogkleppen op. Dus durven we te kijken? Want waarom hebben we soms oogkleppen op?

Is dat uit angst of bezwijken we onder de druk van de groep? We weten toch wel wat goed voor ons is? Een beetje gezond verstand en in verbinding blijven met onze “guts”; meer is er niet nodig.

Om in verbinding te blijven met ons zelf is het fijn om te vertragen en ons zelf tijd te gunnen om te niksen. Om in het veld te komen van het “niet weten”. We vullen snel de leegte in en plakken er een label op. Want dan snappen we het en kunnen we weer verder met het volgende dat ons ook bezig houdt en op het lijstje staat.

Als we niet weten, komt er vanuit ons onderbewustzijn zo veel kennis naar boven. Dat is heel bijzonder. En de kennis uit ons onderbewuste is echt vele malen groter dan de kennis uit ons bewuste brein.

Laatst zag ik een filmpje over een Amerikaanse dame die kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar geblinddoekt een armband liet maken en een boekje liet lezen. Nou je gelooft het niet, maar deze kinderen lazen de bladzijden en konden zelfs beschrijven hoe de illustraties er uit zagen. Ze waren bezig om hun andere hersenhelft te ontwikkelen. Vragen werden niet gesteld want dat zorgde er voor dat ze weer in hun ratio schoten.

Dus wat veel om te ontdekken! We weten niet half wat er mogelijk is. Laten we vertragen en voelen wat ons lichaam ons vertelt. Zijn we nog op de goede weg en smaakt de wijn nog? En oh ja problemen waar slechts 1 oplossing voor bestaat, daar kan ik niet mee uit de voeten 😊