Blog 16 mei 2021 – 10 jaar Praktijk!

De slingers hangen, de ballonnen zijn opgeblazen en ik heb gebak geregeld. Morgen bestaat mijn praktijk 10 jaar! Het is gebakjesweek. Ik las een stukje in het dorpskrantje over een jonge dame die een winkel start in Breezand. Dinsdag is haar opening. Goede week dus: een opening, veel verjaardagen, mijn jubileum en zelfs een koninklijke verjaardag morgen; echt een feestweek 😊 Heerlijk en dat in coronatijd, vieren mag en is hartstikke nodig. Maar ja de dame zei in het krantenartikel, ik ga het gewoon doen want dan heb ik in ieder geval geen spijt. En zo dacht ik er ook over 10 jaar geleden. Geen marketingplan gemaakt, nee helemaal niks, gewoon op gevoel, hupsakee terwijl ik toch echt afgestudeerd ben op marketing.

Toen ik al lang opgestart was en aan het schilderen geslagen was aan de Wijdenes Spaansweg in de oude kleuterschool ’t Paradysje (ja vandaar de naam inderdaad) kwam plotseling de gedachte bij me op, hoeveel mensen doen dit werk eigenlijk al hier in de buurt? En ja toen kreeg ik het even benauwd. Maar ik denk dat het belangrijk is wie het werk doet. Heb je een klik met de persoon bij wie je komt of niet? Dat had ik ook al toen ik nog in de boekwinkel werkte. Ik merkte dat ik het ontzettend leuk vind om mensen te woord te staan en naar ze te luisteren en dan kijken wat er nodig is. Of dat nu met een boek is of tegenwoordig door ondersteuning met voetreflex. Je kunt overal terecht voor allerlei producten of diensten. Maar de “klik” bepaalt vaak waar je wel of niet komt.

Er zijn mensen die al een aantal jaren bij me komen en het er voor over hebben om een stukje te rijden. Hoe fijn is dat? Ik voel me enorm gewaardeerd. Ik heb al zo veel mooie mensen ontmoet de afgelopen jaren. Dat had ik echt niet willen missen. Goed dat ik gewoon begonnen ben. Ook al was het ontzettend spannend en vereiste het lef. Want wat zouden ze niet allemaal van me gaan vinden? Inmiddels ben ik een paar jaar verwijderd van de 50 en vind ik het o.k dat er altijd iemand is die iets van me zal vinden. Maar dat weerhoudt me er niet van om te doen waar ik blij van word. Het is ook geen baan wat ik doe, het is mijn passie. En als ik in mijn groene bakkie (zoals onze dochter zei toen ze jong was) naar mijn praktijk rijd of naar het verzorgingshuis, dan denk ik regelmatig; heb ik zelf bedacht!

Mooie zinnen als: mijn hoofd is helemaal leeg nu en ik voel me opgelucht of ik weet weer waar ik blij van wordt zijn dingen die me ontzettend blij maken. Wat een rust brengt de behandeling bij veel mensen. Even zakken of aarden zoals ik vaak zeg, zorgt er voor dat een overvol hoofd tot rust komt. Mensen komen weer beter bij hun gevoel en zaken uit hun onderbewustzijn krijgen de gelegenheid om naar boven te borrelen. En daar zitten vaak geweldige ideeën tussen. Ideeën die ondergesneeuwd raken in de drukte van alledag en soms afgedaan worden als: laat ook maar. Waar word je blij van? Ik ben trots dat ik mensen daar bij mag helpen. Een kopje thee, een voetenbadje en luisteren met oprechte aandacht voor de ander. Dat is zo nodig.

Ook in het verzorgingshuis heb ik mooie dingen meegemaakt en nog steeds. Dementerende mensen vergeten veel maar voelen des te meer en die aandacht is erg belangrijk. Het gebeurt regelmatig dat ik een bewoner een voetreflexbehandeling geef en dat een nieuwe bewoner langsloopt en zegt: dat wil ik ook. Hoe duidelijk is dat of dat bewoners na een behandeling het weer even scherper in hun hoofd hebben en iets moois zeggen tegen een familielid.

Voetreflex heeft me ook veel geleerd over afscheid nemen van het leven. Het helpt om het leven los te laten. Als het hoofd nog krachtig is maar het lichaam broos dan kan het enorm moeilijk zijn om het naderende afscheid onder ogen te zien. De massage brengt dan vaak rust, minder pijn en er komt ruimte voor mooie momenten met dierbaren. Dat heb ik ervaren toen ik de voetreflex ook mocht inzetten bij mensen die mij dierbaar waren.

Lieve allemaal, ontzettend bedankt voor alle mooie reacties, complimenten en ontmoetingen die zijn geweest de afgelopen jaren. Dat voelt als rijkdom. Voetreflex en sinds twee jaar ook het handlezen brengt mooie ervaringen met zich mee.

Lieve groeten Esther