Blog 9 juni – Medicijn

Als het ergens zeer doet in je lijf, kun je naar de dokter gaan voor een diagnose en medicatie halen bij de apotheek als dat nodig is. Maar wat is een medicijn?

Jannes van Everdingen (www.ensie.nl) schrijft daar het volgende over: Medicijn is een stof met een genezende werking die door wetenschappers is bewezen.

Op de hele wereld denken mensen heel verschillend over wat een medicijn is: een chemisch poeder of drankje uit de apotheek, thee van zelfgeplukte kruiden uit het bos, een laagje modder op de wond, water uit een heilige bron op je hoofd. Een medicijn kan van alles zijn. Dat hangt af van het land waarin je woont en van de geneeskunde en de cultuur daar. In ons buurland Duitsland werken dokters veel meer met geneeskrachtige planten en homeopathie dan in Nederland. In China werken dokters met speciale kruiden en acupunctuur. Dokters kibbelen soms over wat ze een medicijn vinden en wat niet. Wat ze per land of cultuur onzinmiddeltjes vinden, noemen ze ‘kwakzalverij’.

Maar het woord medicijn zette me aan het denken. Ik denk dat een medicijn voor iedereen verschillend is. Als je ergens last van hebt, dan kun je nagaan waar je klacht vandaan komt en kijken wat er anders of beter kan. En als je dat ontdekt hebt, kun je kijken wat jij voor jezelf kunt doen om beter te worden of de situatie voor jezelf te verbeteren. Soms is het niet zo eenvoudig om te ontdekken waar de klacht vandaan komt. Het kan zijn dat die in je vroege jeugd al ontstaan is en dat je een strategie ontdekte hebt om met bepaalde pijn om te gaan. Dat kan heel lang werken maar misschien komt er een moment dat je lichaam signalen geeft dat het zo niet langer gaat en dat de rek uit je “elastiekje” is. Dan kun je luisteren naar je lichaam en horen wat het je vertelt (de psychosomatiek achter je klacht, wat vertelt die je?).

Het kan ook zijn dat je goede manieren hebt gevonden om met situaties om te gaan en dat je je daar eigenlijk niet bewust van bent en ook geen klachten ervaart. Hoe mooi is dat?! Je hebt tijdens je leven ervaring en wijsheid opgedaan en dat helpt jou om te “zijn”. Soms kan het ook zo zijn dat je je zo veel aanpast dat je eigenlijk niet zo goed weet wie jij dan werkelijk bent. Je kunt je gaan gedragen als een kameleon. In iedere situatie laat je jezelf op een andere manier zien; op zo’n manier dat de situatie prettig is en comfortabel. Als dat niet ten koste van jezelf gaat is dat prima maar niet als je jezelf daarin verliest. Heb je genoeg achting voor jezelf? Die zin hoorde ik van een dierbaar iemand.

Dus wat heb je nodig, welk “medicijn” werkt voor jou en wat werkt voor een ander. Ik denk dat het belangrijk is dat je op zoek blijft gaan totdat je jouw medicijn gevonden hebt. Dat kan niemand anders voor je doen. Mensen kunnen je wel inspireren en handvatten bieden op je zoektocht. Voor de een is sporten een medicijn, voor de ander schilderen of tuinieren. Ik heb ontdekt dat lezen voor mij een medicijn is. Als ik iets niet begrijp, dan ga ik op zoek naar antwoorden. Die vind ik in een goed gesprek maar zeker in een goed boek. En heb ik een goed boek, dan kan ik daar echt in verdwijnen, of het nu een lekkere thriller is of een psychologie boek.

In mijn praktijk ontmoet ik veel mooie mensen. Iedere ontmoeting is weer uniek en van ieder persoon leer ik iets of is er iets dat me inspireert. Dat is ontmoeten voor mij. In de wisselwerking van die ont-moeting hoop ik dat ik de ander ook kan inspireren en iets kan brengen. En als de verbinding er is, gebeuren er zulke mooie dingen!

Veel mensen die bij me komen ervaren dat ze anders zijn en natuurlijk is iedereen uniek, laten we dat voorop stellen. De meeste volwassenen en kinderen die bij me komen zijn op zoek; naar wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Soms is er zo veel onrust in hun systeem dat ze even niet meer weten wie ze zijn. Rust is dan belangrijk. Zeker als je het lastig vindt om de vele binnenkomende prikkels te verwerken. Vaak zie ik mensen met autisme of hooggevoelige en / of hoogbegaafde mensen. Ze kunnen zich soms voelen als het ene rode M&M-etje in de zak met gele M&M-s. Ze voelen zich niet begrepen door hun omgeving en kunnen geen aansluiting vinden. De groep zal zich niet zo snel aanpassen aan die ene rode. Wat er dan gebeurt is dat je je of afzondert van de groep of dat je je gaat aanpassen. Dat eerste zorgt voor een enorme eenzaamheid en de tweede kost vaak ontzettend veel energie. Wat kun je doen als niemand in je omgeving dit oppikt en je kan helpen en wat als je ook geen hulp kunt vragen omdat je niet snapt wat er aan de hand is. Sommige kinderen zijn in hun leven gepest omdat ze zich anders voelden en vaak dragen ze dat als een zwaarte mee in hun leven. Ik heb eens een dokter horen zeggen tegen een gepest kind: jij bent nu hier bij mij maar eigenlijk zou ik beter de hele klas hier op doktersbezoek kunnen vragen.

Sommige mensen belanden al vroeg of een stuk later in hun leven bij hulpverleners. En dan is dus de vraag: wordt je begrepen (zoals bij de dokter hierboven) of worden er misschien wel diagnoses gesteld waarin je je niet kunt vinden en blijf je met vragen zitten. Kortom je moet misschien wel weer verder zoeken.

Gelukkig is dit voor veel mensen helemaal niet aan de orde. Maar herken je dingen in deze blog over jezelf of andere mensen uit je gezin of omgeving, misschien is dan het boek: “Meer dan intelligent” van Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx iets voor jou om te lezen. Het boek bevat enorm veel praktijkvoorbeelden. Het vertelt hoe je kunt omgaan met je talenten en mogelijkheden en wat je valkuilen kunnen zijn. Het geeft tips om je “toolbox” te vullen. Veel slimme mensen omzeilen op een uiterst doordachte manier hun valkuilen en komen op bepaalde momenten in hun leven met zichzelf in conflict. Ze gaan dan mooie kansen en uitdagingen uit de weg omdat dat veiliger voelt. De auteurs van het boek gaan in gesprek met mensen die hun centrum Exentra bezoeken en helpen hen om zichzelf beter te begrijpen en juist te gaan voor die mooie extra’s in het leven. En als je weet wie je bent, kun je beter op zoek naar gelijkgestemden zodat je niet meer het enige rode M&M-etje in de zak bent. Geef jezelf goede voeding (zowel qua eten en drinken als op geestelijk vlak) en geef jezelf achting. Laat zien wie je bent en verstop je niet omdat dat misschien veiliger is.

Nu het boek: “Meer dan intellgent” uit is, heb ik al weer een ander boek bedacht om mijn “honger” te stillen en dat is het boek: “Jij bent de placebo”. Hierin beschrijft Joe Dispenza het volgende:

Is het mogelijk om te genezen met enkel je gedachten – zonder medicatie of operatie? De waarheid is dat dit vaker gebeurt dan je misschien zou verwachten. In “Jij bent de placebo” bespreekt dr. Joe Dispenza talrijke gedocumenteerde casussen van mensen die een hartaandoening, een depressie, reumatoïde artritis en zelfs de ziekte van Parkinson keerden door in een placebo te geloven.

Heb je ook een mooi boek gelezen dat jou inspireert of geholpen heeft op jouw weg, dan hoor ik dat graag!